Moments

Sfaturi nesolicitate

Stiu ca s-au scris multe articole pe tema asta, dar pentru fiecare mama, experienta este unica si din pacate, se intampla mai des decat ar trebui.

Vorbesc aici de rude si prieteni, in special, dar si vecini, oameni de pe strada sau din parc. 

Ma dau pe mine ca exemplu, da? Leia are 16 luni, e inca mica, a trecut cu brio de faza de bebelus dar inca nu e un full grown child, intelegeti ce zic? Ca mama, pot lua decizii in tot ceea ce o priveste. Eu aleg daca se poate juca sau nu cu markere, daca poate manca sau nu zmeura si capsuni, daca e ok ca la inceput de toamna sa poarte sau nu caciula. Eu, nu altcineva.

Bun, am lamurit asta, sa mergem mai departe.

Exista bunici, nasi, matusi si unchi, prieteni de familie ai parintilor si lista poate continua, care cred ca metoda lor de crestere a copiilor este INTOTDEAUNA mai buna.

“Nu ii da sa manance zmeura de pe acum ca face alergie”
“Tii copilul fara caciula pe vremea asta….”
“De ce nu o inveti la oala, e deja mare, cand era X de varsta ei… “
“Doarme cu tine? Vai de capul tau, ce probleme o sa ai mai tarziu.”
“Nu trebuie sa ii injumatatesti strugurii si sa ii decojesti, e mare deja, poate manca singura.”
“… trebuia sa o inveti deja, acum o sa iti fie greu, o sa vezi.”
“Ia din retetele din cartea mea din 1925 pentru bebelusi, acolo zice clar ca la 4 luni ii poti da lamaie.” 

Aici e problema, nu intru in detalii cu cele enumerate mai sus, sunt sigura ca fiecare dintre voi, cei care cititi acest articol acum, aveti varianta voastra de a creste un copil.

Ideea e ca nu exista o metoda batuta in cuie de a-ti creste copilul. Fiecare mama face ce crede ca e ok pentru copilul ei. Da, poti da sfaturi si poti ajuta la nevoie DACA esti rugat. Dar nu e ok sa te bati cu pumnul in piept sa tu stii cel mai bine, ca metoda ta de parenting de acum 45 de ani e inca valabila, ca tu la copii tai nu le puneai pampers ca erau alergici si asa mai departe.

Fiecare mama si fiecare copil sunt unici si invata impreuna cum si ce sa faca. Invata prin propriile experiente ce e bine si ce nu, ce merge si nu merge pentru ei.

Ah, si inca ceva.
Daca ma vezi in parc cu bebele si copilul tau mananca chipsuri, inainte de a-i oferi si copilului meu, pentru dragul tuturor zeilor si ai unicornilor sclipitori, intreaba-ma intai pe MINE daca are voie sau nu sa manance.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.