Moments

Meniu de Revelion

!! Atentie !!
A se sta la distanta de laptop/telefon. Risc crescut de salivare! Balele pot deteriora aparatele electronice.

M-am gandit ca nu am mai postat de mult ce bunatati mai pregatim in familia noastra romano-bulgara.
Pentru meniul de Anul Nou avem asa:

– Friptura de pui
– Inimi de gasca
– Salata bulgareasca (cum altfel)
– Salata Snejanca (снежанка)

Pentru friptura de pui, reteta e super simpla. Se taie carnea putin mai groasa ca la snitel, se bate si se condimenteaza pe ambele parti cu sare, piper si cimbru.
Se pune intr-un bol cu putin ulei si se tine la frigider peste noapte. A doua zi, se scoate din frigider se pune in tava, se adauga putina apa si se baga in cuptorul incins la 190 de grade, 15-20 de minute pe o parte, apoi de intoarce si se tine iar 15-20 de minute. Super frageda.

Inimile de gasca sunt de preferat sa fie proaspete. Noi o sa folosim cam 250g de inimi. Se topeste 25g de unt intr-o tigaie, se adauga o ceapa tocata marunt si se inmoaie usor timp de 5 minute. Se adauga un catel de usturoi tocat si se gateste timp de 2 minute. Se adauga apoi risotto, cam 4 cesti de cafea, lasand sa se amestece inca maxim 2 minute. Se adauga 1 litru din zeama de la supa de pui ( nu toata dintr-o data, cate putin si amestecand de fiecare data). In tot acest timp, curatati inimile de gasca inlaturand grasimile. Inimile se pot taia si in jumatate. Cand risotto-ul e aproape gata, poti incepe sa gatesti inimile pentru ca se fac destul de repede. Incinge o lingura de ulei de masline si adauga inimile, lasandu-le cate 3 minute pe fiecare parte. Adauga 2 capatani de usturoi taiate marunt si putin patrunjel si se mai lasa inca 2 minute la prajit. Insa cu grija, sa nu se arda usturoiul. Ca sa terminati cu risotto-ul, amestecati-l cu 150g parmezan ras, adaugati sare si/sau piper dupa gust si lasati-l sa stea asa cateva minute. Nu pe foc, binenteles. Atat, sunt gata de servire. 

Salata bulgareasca e destul de populara in Romania, asa ca reteta cred ca o stie toata lumea: rosii, castraveti, ceapa, ulei de masline, branza, sare si piper.  All mixed up.

Ceva intr-adevar delicios e salata snejanca, foarte simpla de facut. Sa zicem ca reteta asta ajunge … pentru 2-3 persoane.
Aveti nevoie de aproximativ 800g de iaurt dens, gen 10% grasime (ideal ar fi 15% – 20%, dar eu nu am gasit in Bucuresti de exemplu). Se pune intr-un bol, din care va fi servit, si se amesteca cu o manuta, doua de marar, 4-5 catei de usturoi dar pregatiti ca pentru mujdei, o manuta de nuci maruntite fin si cam 2-3 castraveti gen cornison, de gradina sau unul lung din supermarket. Toate ingredientele depind si de gustul vostru.

Cam atat din partea noastra. Va dorim un an nou fericit, cu multa sanatate! 
(Sa ajung si eu la anul sa scriu mai des … )

Hai la multi ani!! 🙂

Photo by Daria

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.